Sports un kontaktlēcas

Sportas ir kontaktiniai lęšiai

Izvēloties sev piemērotāko kontaktlēcu  veidu sporta nodarbēm jāņem vērā vairāki faktori, piemēram, cik regulāras ir sporta nodarbības, vides un fizikālās īpašības, kontakt sporta vai ekstrēmā sporta nodarbe un nepieciešamā ķermeņa kustību amplitūda.

 

Mīkstās kontaktlēcas

Mīkstās kontaktlēcas ir populārākais kontaktlēcu veids ko izvēlas sportošanai, jo īpaši vienas dienas kontaktlēcas. Sportojot organismā vielmaiņas procesi notiek daudz aktīvāk, tādēļ arī kontaktlēcas ātrāk kļūst netīras.
Vienas dienas kontaktlēcas ir jāizņem un jāizmet pēc katras lietošanas reizes. Šis kontaktlēcu veids jo īpaši būs piemērots āra sporta veidiem, piemēram, jāšanas sportam, futbolam, lauku hokejam, regbijam, kā arī peldēšanai gan atklātās ūdens tilpnēs, gan baseinā. Peldot iesakām lietot peldbrilles, lai pasargātu kontaktlēcu saskari ar jebkāda veida ūdeni. Ja sporta nodarbība ilgstoša, piemēram, slēpošana, kalnā kāpšana, burāšana vai autosports, iesakām lietot silikon hidrogela vienas dienas kontaktlēcas, kas nodrošinās labāku skābekļa piegādi acs virsmai.

 

Cietās kontaktlēcas

Ir gadījumi, kad nav iespējams lietot mīkstās kontaktlēcas redzes korekciju īpatnības dēļ. Sportojot ar cietajām lēcām jāatceras, ka tās ir daudz vieglāk "pazaudēt" kā mīkstās lēcas.
Sportojot ar cietajām lēcām būtu jāizvairās no kontakt sporta veidiem, piemēram, bokss, džudo, karatē vai kikbokss.

 

Ortokeratoloģijas kontatklēcas

​Ortokeratoloģijas lēcas Latvijā pazīst arī ar nosaukumu nakts lēcas. Šīs lēcas lieto nakts laikā un dienas laikā Jūs iegūstat skaidru redzi.
Ortokeratoloģijas lēcas iegūs ar vien lielāku popularitāti, jo pastāv uzskats, ka tās kalpo miopijas jeb tuvredzības kontrolei, tas ir, pilnībā jeb daļēji aptur miopijas progresēšanu. 
Ortokeratoloģijas lēcas bieži lieto bērni un jaunieši, kas nodarbojas ar daiļslidošanu, hokeju, futbolu, mākslas vingrošanu, dejošanu gan tautas, sporta, ielas dejām un HipHop vai baletu.

Jautājiet savam redzes aprūpes speciālistam par piemērotāko kontaktlēcu veidu.