Termini un Skaidrojumi

Termini un Skaidrojumi

A
Akomodācija - acs spēja mainīt stiprumu no tāluma uz tuvumu.
Anizometropija - redzes stāvoklis, kad ir izteikta atšķirība starp labās un kreisās acs nepieciešamās korekcijas stiprumiem.
Astigmātisms - acs uzbūves īpatnība, kad acī ienākošie gaismas stari nesatiekas vienā fokusa punktā, ka rezultātā veidojas izplūdis attēls. Izšķir divu veida astigmātisma veidus - radzenes un lēcas astigmātisms. Astigmātisms bieži ir kombinācijā ar miopiju jeb tuvredzību vai hipermetropiju jeb tālredzību.


B
Binokulāra redze - abu acu savstarpēja sadarbība. Binokulāras redzes augstākā pakāpe ir stereo redze jeb telpiskā redze, kas palīdz noteikt objektu savstarpējo novietojumu telpā. 


C
Cilindrs - ar cilindra stiprumu raksturo starpību, kas veidojas pie astigmātisma starp divām galvenajām asīm, kur katrai ir savs gaismas laušanas stiprums. 


D
Dioptrija (D) - mērvienība redzes refrakcijas noteikšanai (vienāda ar lēcas optisko stiprumu viena metra attālumā). Negatīva "-" dioptrija (piem., -3,00D) norāda uz miopiju jeb tuvredzību, savukārt pluss "+" (piem., +3,00D)norāda uz tālredzību jeb hipermetropiju. 


F
FDA - abreviatūra Food and Drug Administration. Šī ir Amerikas Savienoto Valstu valsts aģentūra, kas atbild par medicīnas preču novērtēšanu un apstiprināšanu.


H
Hipermetropija - arī saukta par tālredzību. Hipermetropijai raksturīgs, ka asi un skaidri var saskatīt objektus tālumā, bet tuvu esošie objekti ir miglaini un grūti saskatāmi.


K
Keratokonuss - radzenes saslimšana, kad notiek radzenes plānināšanās un veidojas konusveidīgs iztilpums. Galvenās sūdzības ir strauji pasliktinājusies redze un bieži nepieciešama briļļu stipruma maiņa. Parasti keratokonusa pacientiem ir miopija ar astigmātismu.


M
Miopija - arī saukta par tuvredzību. Tas ir stāvoklis, kad labi saskatāmi objekti tuvumā, bet tālumā esoši objekti ir izplūduši. Miopijas korekcijai izmanto mīnuss "-" lēcas.


N
Nakts lēcas - bieži lietots termins ortokeratoloģijas lēcām.


O
Ortokeratoloģija - ne ķirurģiska iejaukšanās redzes korekcijā, kas ļauj mainīt radzenes stiprumu, tā nodrošinot asu skaidru redzi dienas laikā. Ortokeratoloģijas lēcas liek uz nakti, tādēļ dažkārt tās sauc arī par nakts lēcām.


P
Presbiopija - saukta arī par vecuma tālredzību, stāvoklis, kas sākas ap 50 gadu vecumu. Pirmās pazīmes ir miglaina redze tuvumā un grūti salasīt sīkus tekstus, šķietami liekas, ka attālinot žurnālu vai avīzi redzes kvalitāte uzlabojas. Biežākā sūdzība "rokas kļūst par īsām". 


R
Radzene - acs priekšējā caurspīdīgā daļa, kas klāj varavīksneni un zīlīti. Radzene ir pirmā optiskā virsma ar vislielāko optisko stiprumu, kas lauž acī ienākošos gaismas starus.
Redzes asums - centrālās redzes asums. Normāls redzes asums ir 1.0, ko nosaka redzes pārbaudes laikā izmantojot dažādus optotipus.
Redzes korekcija - testu kopums, ko veic redzes aprūpes speciālists (acu ārsts vai optometrists), lai novērtētu klienta redzes stāvokli un piemeklētu nepieciešamo redzes korekcijas līdzekli (brilles - tālumam, tuvumam, visiem attālumiem, kontaktlēcas - cietās, mīkstās vai ortokeratoloģijas, vājredzības korekcijas līdzekļus - lupas, teleskopus vai prizmu sistēmas).


T
Tālredzība - bieži tautā lietots termins hipermetropijas vietā.
Tuvredzība - bieži tautā lietots termins miopijas vietā.
Topogrāfija - rīks ar kura palīdzību nosaka radzenes formu, lai labāk izprastu refrakcijas problēmas. Radzenes topogrāfija veic piemeklējot cietās kontaktlēcas, arī keratokonusa pacientiem, lai novērtētu konusa atrašanās vietu un pakāpi, ortokeratoloģijas pacientiem, lai novērtētu ortho-k lēcas ietekmi uz radzeni. Topogrāfiju veic arī pirms LASIK operācijām.